Warsztaty kulinarne

 ____________________________________________________________________

30 maj 2017 - Koło

Czyli wołowina pod lupą! Wycieczka krajoznawcza i Uczta Qulinarna w jednym :)

Miałam wyjątkową możliwość wzięcia udziału w jednym z serii warsztatów i spotkań, jakie regularnie organizuje Akademia Smaku Sokołów

Akademia Smaku, powołania do życia przez firmę Sokołów S.A "(...) za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi." [źródło: TU]. Ma edukować, radzić i szkolić, a wszystko to w atmosferze dobrej zabawy oraz ciekawych i smacznych doświadczeń kulinarnych.  

Podczas tego wyjazdu, razem z innymi blogerami kulinarnymi, wizytowałam Zakład Produkcyjny Sokołów S.A. w Kole, specjalizujący się w produkcji wołowiny.

Walory polskiej wołowiny poznawaliśmy tam nie tylko w ramach gościnnego zwiedzania linii produkcyjnej, ale również czynnie - poprzez mięsa grillowanie i jego degustację w postaci uroczego pikniku na świeżym powietrzu

Dodatkowo szef kuchni Sokołów - Dominik Moskalenko podzielił się z nami wieloma ciekawymi informacjami ze swojego zawodowego doświadczenia w temacie wołowiny.

Moją fotorelację ze spotkania można znaleźć tu: Akademia Smaku Sokołów - wizyta w zakładzie produkcyjnym w Kole
____________________________________________________________________

24 styczeń 2016 - Warszawa

Tematem przewodnim warsztatów kuchni staropolskiej były potrawy sarmackiego karnawału, a same zajęcia nosiły wiele mówiącą nazwę: Szaleństwa w kuchni!

Gotowanie, a następnie degustacja przyrządzonych potraw, odbywały się w oranżerii oraz pełnych przepychu wnętrzach Villa Intrata, położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III.  

Warsztaty prowadzone były przez mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza, odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków. 

Gospodarze prezentowali kulinaria tego okresu w bardzo romantycznych barwach: Kuchnia staropolska pełna była zagadek i tajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła. [źródło: Villa Intrata]

Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to:
  • Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę
  • Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek
  • Śmietana włoska. Na przystawkę

Nie ukrywam, że pierwszy raz w życiu miałam okazję tu próbować móżdżku i grasicy cielęcej, oraz degustować ich w tak nietuzinkowych połączeniach i barwnych smakach. 

Moją fotorelację z warsztatów można znaleźć tu: Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne
____________________________________________________________________

19 grudzień 2015 - Warszawa

Warsztaty Wegańska Wigilia, w których brałam udział, zorganizowane zostały w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia, przez Dolce&Vegan, a prowadzone przez Elę Krawczykowską

Motto jakie im przyświecało to: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! 

Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie, bezcukrowe oraz bezglutenowe, ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna!  

Część przepisów zdążyłam już samodzielnie wypróbować, podzielić się nimi na blogu, a następnie zjeść w rodzinnym gronie:

Moja fotorelacja z warsztatów dostępna jest do pooglądania tu: Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych
____________________________________________________________________ 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...